Skip to main content

Uzun süre tatlı yemediğinizde canınız tatlı istemez hatta hiç aklınıza gelmez. Ama bazen öyle anlar olur ki vazgeçemez hatta hergün hergün yemeye başlarız ve durdurak bilmez bir hal alır. Hatta yemek sonrası direkt tatlıya koşmak, kendimize ödül olarak tatlı hediyesi sunmak, moralimiz bozukken tatlıyı hayal ederek mutlu olmak, regl dönemi öncesinde veya sırasında mutlaka tatlı yememiz gerektiğini düşünmemiz vs. tüm bunlar ve daha fazlası tatlı isteğimizi tetikleyen etmenler. Bu gibi durumlar birkaç sebepten kaynaklanıyor olabilir. Belki damak tadınızı ve genel beslenme şeklinizi bu şekilde belirlemiş ve buna alıştırmış olabilirsiniz. Belki de insülin hormonunuz gerektiğinden fazla salınıyor veya kontrol edilemiyor olabilir. Hatta diğer nedenlerine ve çözüm yollarına bir göz atalım.

                Tatlı İsteklerinin Birkaç Nedeni:

  1. Yemek aralarını çok uzun tutmak. Bu durum karbonhidrat tüketimini tetikleyecek kan şekeri düşüklüğüne yol açar.
  2. Yemeklerde yeterli miktarda protein tüketmemek. Sadece karbonhidrat ağırlıklı beslenmek kan şekerinde hızlı bir yükselmeye neden olurken, kısa bir süre sonra tekrar tatlı tüketmeniz için sizi tetikleyecektir. Fakat proteinlerin sindirimi biraz daha yavaş olduğundan sizi uzun süre aç hissettirmeyecektir.
  3. Kalori alımını minimum düzeyde tutmak. Uzun süre düşük enerjili diyetler ile beslenmek, hipotalamus sizi daha yüksek miktarda karbonhidrat tüketmeniz için ekstra NPY (nöropeptid Y) üretir. Bu nedenle az kalori almak size tatlı yemeniz için bir sinyal olacaktır.
  4. Yetersiz uyku. Uyku, tokluğu, açlığı ve günlük aldığınız kaloriyi ne kadar verimli yaktığınızı düzenleyen hormonları etkiler. Çok az uyku leptin (tok hissetmenizi sağlayan hormon) seviyelerini düşürebilir ve gyrelin (aç hissetmenize neden olan hormon) seviyelerini yükselterek tatlıya isteğinizi arttırabilir.
  5. Yüksek stres seviyeleri. Yüksek stres seviyeleri, vücudunuzda kimyasal dengesizliklerine neden olur. Kortizol, stres altında olduğunuzda üretilir ve bu hormon tatlı ve nişastalı yiyecekler için arzularınızı arttıran nöropeptid Y adı verilen nörotransmiter üretimini arttırır.
  6. Çok işlenmiş, düşük lifli beslenmek. Beyaz pirinç, beyaz ekmek, tatlılar ve diğer şekerli yiyecekler lif bakımından düşüktür ve glisemik indeksleri yüksektir. Yüksek glisemik indeksli yiyecekler yemek, kan şekerinde hızlı yükselmeye ve ardından hızlıca düşmeye neden olur. Bu durum tekrar ve tekrar tatlı yemeniz için sizi uyarır ve harekete geçirir.

Tatlı İsteklerini Yenmenin Yolları:

  1. Düzenli aralıklarla yemek yiyin. Ana öğün aralarınızda, sağlıklı atıştırmalıklar planlayın ve mümkünse yanınızda taşıyın.
  2. Yemeklere ve atıştırmalıklara bir protein kaynağı ekleyin. Bu protein kaynağı et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri ve kuruyemişler olabilir.
  3. Kaloriyi düşünerek beslenmemeye çalışın. Bu durum tam tersi etkiye neden olacaktır.
  4. Yeterince uyumaya özen gösterin. Bilgisayarı ve televizyonu yatmadan en az 1 saat öncesinde kapatın. Uyumadan önce kitap, dergi okumaya çalışın.
  5. Sizi rahatlatan veya en azından stresli düşüncelerden zihninizi arındıran bir aktivite bulun. Masaj yaptırmak, yoga yapmak, kitap okumak, yürüyüş yapmak ve meditasyon yapmak seçenekleriniz arasında olabilir.
  6. Düşük glisemik indeksli yiyecekleri diyetinizde mümkün olduğunca tüketmeye özen gösterin. Bu yiyeceklere en iyi örnek, bulgur, kepekli ekmek, kurubaklagillerdir, kepekli ürünlerdir. Bu besinlerin protein ile birlikte tüketimi, kan şekeri için daha olumlu bir seçimdir.

Yorum Bırakın