Skip to main content

Vücutta denge her şeydir. Ihtiyacımız olan besin ögelerini yeterli miktarlarda alıp vücutta uygun bir şekilde kullanılması için doğru ve sağlıklı beslenmenin altın kurallarını bilmeye ihtiyaç var. Bu ögelerin herhangi birinin alınmadığı veya gereğinden daha az ya da çok tüketildiğinde, büyüme ve gelişmenin engellendiği, sağlığın bozulduğu bilimsel olarak ortaya konmuştur.

Doğru ve sağlıklı beslenmenin dışına çıkıldığı bir yaşam tarzı benimsendiği takdirde, bu durum, dengesiz beslenme ve hareketsiz bir yaşama zemin hazırlar. Bu gerçeği hepimiz bilmemize rağmen uygulamakta zorlanıyoruz. Hastalıklardan korunmak ve daha zinde ve uzun yaşamak kim istemez? O zaman doğru ve sağlıklı beslenmenin altın kurallarına bir göz atalım;

Gün içinde tükettiğiniz besin çeşitliliği artırırın. Hergün farklı besin gruplarında yer alan besinlerden gereksiniminiz kadar tüketmeye özen gösterin.

Beden kitle indeksinizin yaşınıza uygun aralıklarda olması çok önemlidir. Zayıf veya şişman bireyler kişiye özel gereksinimlere uygun beslenme tedavisi almaları gerekir. Tabiki bunu bir beslenme uzmanından destek alarak sağlamaya özen gösterilmelidir.

Doymuş yağ, kolesterol ve şeker alımınızı azaltın.

• Yemeklerde; margarin, tereyağı, kuyruk yağı, iç yağı gibi doymuş yağlar (katı yağlar) yerine bitkisel sıvı yağlar (zeytinyağı) tercih edin.

Sebze, meyve, tam tahıl, kurubaklagil tüketiminizi dolayısıyla posa alımınızı arttırın.

Kemik sağlığı için (süt ve süt ürünlerine karşı bir alerjiniz veya intoleransınız yoksa) hergün 2-3 su bardağı süt ve yoğurt tüketin. Süt ve süt ürünlerinin az yağlı olanlarını tercih edin.

Haftada en az iki kez balık tüketmeye özen gösterin.

Satın alınan besinlerin ambalajı üzerinde yer alan besin etiket bilgilerinin uygun değerlendirmesini yapmayı unutmayın. Yağ, tuz ve şeker içeriği düşük olanları tercih edin.

Yemek yaparken uygun pişirme yöntemlerini kullanın. Örneğin besinleri kızartmak yerine, fırında, haşlama, ızgara, buharda veya mikrodalga fırında pişirme yöntemleri tercih edin.

Sıvı tüketiminizi arttırın.

Kafein içeren kahve türleri ve gazlı/gazsız içeceklerin ve enerji içeceklerinin tüketimini sınırlandırın.

 • Fiziksel aktivitenizi arttırın.

• Sigara ve alkol alımından kaçının.

Yorum Bırakın