Skip to main content

Polikistik Over Sendromu (PCOS, PKOS); yumurtalıklarda irileşme ve birçok küçük kist oluşumu ile karakterize olup kişide bir takım hormonal problemlere zemin hazırlayan ve halen nedeni kesin olarak bilinmeyen % 6-18 prevelansı ile kadınlarda en çok görülen endokrin kökenli hastalıklardan biridir. PCOS’a sahip olan kadınların yaklaşık %50’si obez veya aşırı kiloludur. Yaygın semptomları ise;

  • Akne
  • Yağlı cilt
  • Adet düzensizliği
  • Şişmanlık
  • Tüylenme
  • Kısırlık 

şeklindedir fakat polikistik over sendromunun kadınlarda belirtileri çok farklılık göstermektedir.  Bu semptomların önüne geçilmediği takdirde ve PCOS tedavisine başlanmadığı takdirde insülin direnci, diyabet, yüksek tansiyon, kalp hastalıkları konusunda bireyler risk altındadır.

PKOS’lu kadınlara genellikle PCOS ile birlikte insülin direnci de eşlik eder. Üretilen insülin etkili bir şekilde kullanılamaz ve vücut kan şekeri seviyelerini normal seviyelerde tutmak için insülin salınımını yüksek seviyelere çıkarır. Çok yüksek insülin seviyeleri ise yumurtalıkların testosteron gibi daha fazla androjen üretmesine neden olabilir. Androjen hormonunun yüksekliğine bağlı olarak gelişen semptomlar ise sivilce, erkek tipi tüylenme veya erkek tipi saç dökülmesidir.

İnsülin direncine , normal aralığın üzerinde bir vücut kitle indeksi olması da neden olabilir. İnsülin direnci kilo vermeyi zorlaştırabilir, bu nedenle PKOS’lu kadınlar genellikle sıklıkla kilo problemi yaşarlar.

Peki Polikistik Over Sendromu olan kadınlar diyetine hangi besinleri eklemeliler?

Polikistik Over Sendromu(PCOS) yaşayanlar veya risk altında olanlar bu yazım size! PCOS’u olup nasıl besleneceğinizi bilmiyor olabilirsiniz.Araştırmalar insanların diyetinin PKOS üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu bulmuştur. Bununla birlikte, şu anda PCOS için standart kesinleşmiş bir diyet yoktur. Fakat PCOS tedavisinde yararlı etkiler gösterebilecek ve semptomları azaltabilecek besinler bulunmaktadır. Bunların başında düşük glisemik indekse sahip besinler yer alır. Çünkü bu besinler insülin direnci olan veya PCOS nedeniyle insülin direnci gelişebilecek kadınlarda kan şekeri seviyelerini normal seviyelerde kalmasını sağlarken, kan şekerinin hızlı yükselip hızlı düşmesini engeller. Düşük glisemik diyetindeki yiyecekler arasında tam tahıllar, baklagiller, fındık, tohumlar, meyveler ve diğer işlenmemiş, düşük karbonhidratlı yiyecekler bulunur. Bunlara ek olarak sağlıklı yağlardan (avokado, hindistan cevizi yağı, ceviz, badem gibi), koyu yeşil yapraklı sebzelerden, koyu kırmızı meyvelerden (çilek, yaban mersini, böğürtlen gibi) , yağlı balıklardan( somon, sardalya, uskumru gibi) yana tercihler kullanılmalıdır.  Bu tipteki beslenme alışkanlıklarına ek olarak 2- 3 saat ara ile besin tüketimi gerçekleştirilmelidir. Bu şekilde kan şekeri seviyesi normal seviyelerde kalarak, ani yemek yeme ataklarının önüne geçilmelidir.

Bunun yanında PKOS (Polikistik over sendromu)lu kadınların dengeli beslenmek yaşam tarzları haline gelmelidir. Kilo alımı durumlarında PCOS belirtilerinin şiddeti ve ileriye dönük sağlık sorunlarının da ortaya çıkma riski haliyle artmaktadır. Belirttiğimiz tüm beslenme önerileri genel kapsamlarda kaldığından kişiye özel planlama bu hastalıkta büyük önem taşır.

Bu nedenle PCOS’nuz varsa veya risk altındaysanız mutluka bizi arayarak detaylı bilgi alabilirsiniz. 😊

Yorum Bırakın